DISEMEX Projesi - Newsletter 2

 / HABERLER


 
 Çalışma, toplumun bir üyesi olarak benlik ve dış algının temel bir parçasıdır. Bu nedenle DISEMEX Projesi, engelli insanların istihdamını teşvik eden yenilikçi yaklaşımları, uygulamaları destekleyen proje ve girişimlere odaklanmıştır.
 
 Proje süresince, 8 ülkeden 9 ortak kurum, engelli istihdamı konusunda potansiyel çözümler üretebilmek için engelli bireylerin yeterliliklerine uygun ve kendi kendilerine yetebildikleri 22 engelli istihdamı örneği üzerinde çalışmıştır. Bu örnekleri sunmak için 17 video hazırlanmıştır.
 
 Proje sonuçları, teknolojik ve sosyal yeniliklere dayanan yeni fırsatları keşfetmek ve anlamak için farklı ülkelerde istihdam yoluyla engelli insanların sosyal içermesini kolaylaştırma alanında faaliyet gösteren kamu kuruluşlarına ve diğer kuruluşlara yardımcı olmalıdır. (DISEMEX Proje raporu)
 
 

Proje ortakları olarak: INTAMTACTA36,6 Polonya36,6 İskoçyaBDAİzmir ValiliğiCEIPESOZARA d.o.o. and ETOD projemize gösterdiğiniz destek ve ilginiz için teşekkür ediyoruz ve ilham kaynağı olmasını umduğumuz proje sonuçlarını ve engelli istihdamı üzerine hazırladığımız bir dizi videoyu sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

 
 
 Polonya
 

Engelliler için Engellilerin İşyeri

Engelliler için Engelliler İşyeri, Polonya'nın Kuzeydoğu bölgesindeki küçük bir kasaba olan Łomża'dan bir grup engelli bireyin başarı öyküsüdür. Birkaç arkadaşın kendi işyerlerini kurmaya karar verip, Sanal Gerçeklik Deneyimi Merkezi oluşturması ile başlamıştır. Engelli bireylerin kendi işlerini kurarak iş gücü piyasasına girdikleri ilham kaynağı olan bir örnektir.  Şirket, müşteriler tarafından talep edilen yeni teknolojilere (Yapay Zeka dahil) dayalı güncel hizmetler sunmakta ve verdikleri hizmet takdir görmektedir.

 
 Polonya’da düzenlenen proje ortaklar toplantısı ve kurum ziyaretleri hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
 
 Bulgaristan
 

“Maria’nın Dünyası”  “Afiyet Olsun” diler

 

“Maria’nın Dünyası” vakfı zihinsel engelli bireylere yönelik günlük bakım hizmetleri sunan bir girişim olarak faaliyetine başladı ve şu anda 35 zihinsel engelli bireye hizmet veriyor.Bakım hizmeti alan bireylerden bir bölümü proje kapsamında yeni hayata geçirilen “Bon Appétit/Afiyet olsun” yemek şirketinde çalışıyorlar. Şirket “Maria’s Dünyası” merkezi ve harici birçok müşteriye zihinsel engelli bireyleri istihdam ederek Hizmet veriyor.  Yemek hazırlama hizmetlerinin yanı sıra, şirket 15 zihinsel engelli gence yaygın eğitim methodlarını kullanarak pratiğe yönelik stajyerlik eğitimleri düzenlemeye başladı.

 Bu işe yerleştirmeler, zihinsel engelli bireyleri iş piyasasına entegre etmenin pratik örnekleri olabilir, ancak büyük ölçüde Bulgaristan Devlet’i tarafından sübvanse edilmektedir” (Ziyaret hakkında konsorsiyum yorumu)
 
 

Proje’nin Sofya Ortaklar Toplantısı hakkında daha fazla bilgi edinmek çin tıklayınız

 

Proje faaliyetleri kapsamında ortak ülkelerde belirlenen iyi uygulamaların katılımıyla bir anket çalışması yapılmıştır. Toplam 30 şirket, çevrimiçi olarak DISEMEX işveren anketine katılmış, bunun% 53'ü özel kuruluşlar, % 33'ü kâr amaçlı kuruluşlar, % 20'si - STK’lar, % 16,7'si - kamu kurumları ve % 6,67'si istihdama yönelik kurumlardan oluşmuştur.

- Şirketlerin % 66'sı engelliliğin çalışanların iş performanslarını etkilemediğini belirtmiştir.

- Çalışanların % 70'i sosyal içerme projelerinin bir parçası olarak değil, standart istihdam prosedürüne göre işe alınmıştır.

DISEMEX İşveren Anketi sonuçları işgücü piyasasının sosyal içerme uygulamalarını genişletme yönünde olumlu bir eğilimi olduğunu göstermektedir.

 
 Almanya
 

Engelli çalışanların uyumundan sorumlu fiziksel engele sahip bir görevli: Rükiye Ray

Sayın Ray Anısına: Rükiye Ray, BIT şirketi Akquinet (Hamburg) için çalışmıştır. Bir röportajında, istihdamın ve sosyal hayata tam katılımın öneminden bahsetmiştir. Engellilerin uyumundan sorumlu görevli olarak Rükiye Ray, meslektaşlarına her türlü resmi, profesyonel ve özel konuda danışmanlık desteği sunmuştur. Kendisi de fiziksel engele sahip olduğu için engelli çalışanlar ile empati kurabilmiş ve sorunu olan kişinin akranı ve arkadaşı gibi çözüm üretmiştir.

Rükiye Ray Aralık 2019'da aramızdan ayrılmıştır.

 
 

Westnetz'de ki engelli çalışanlar: 5,5 %

Westnetz, Almanya'nın en büyük dağıtım ağı operatörüdür. 335 engelli istihdam etmektedir ve tüm çalışanlarının %5,5’i  oranında engelli istihdam etmesi, engelli bireyleri iş gücü piyasına dahil alanındaki başarısının göstergesidir.

BIT sektöründeki eğitimler kursiyerler tarafından yüksek talep görmektedir.  Ancak, sayılı şirket verdiği eğitimleri, bu alanda kariyer yapmayı tercih eden gençler için erişilebilir kılmaktadır. 2018 yılı İş Dünyasında Dahil Etme Ödülünü kazanan Westnetz, geniş yelpazede bireyleri istihdam ve dahil etme fikri ile ortalamanın üzerinde ciddi engele sahip bireyi de istihdam etmektedir. Bunların yanı sıra “Ich pack das” “Başarabilirim” eğitim programı da bu şirket tarafından geliştirilmiştir. Program gençlere, geniş bir staj imkanı sunarak bir mesleği öğrenme fırsatı vermekte ve ilgilenmeleri halinde mesleki eğitimlerine devam etmelerine olanak sağlamaktadır. Eğitim yöneticileri, personel müdürleri, ağır engelli çalışan temsilcileri ve çalışma konseyi başkanı ile stajyerlerin mesleki yaşama katılım deneyimleri hakkında raporlar sunmaktadır.

 
 
 Türkiye
 

Dünyada bir ilk

Otosan Ford Koç  Şirketi işitme engelli, otizmli ve Down sendromlu kişileri istihdam etmektedir. Otosan Ford Sürdürülebilirlik Raporu 2017'ye göre, zihinsel engelli bireylerin tehlikeli endüstriyel üretimde istihdamı, sadece Türkiye'de değil, dünyada ilk kez denenen bir uygulama olmuştur ve çalışanların sosyalleşmesinde, profesyonel ve genel gelişiminde takdir edilen sonuçlara ulaşmıştır.

 Şirket, engelli bireylerin istihdamını kolaylaştırmak için çalışmaya, işyeri doktoru, işyeri psikoloğu, üretim mühendisleri ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarıyla birlikte engelli çalışanların ailelerinden ve öğretmenlerinden kendileri için en uygun çalışma alanlarını belirlemek üzere ayrıntılı bilgi alarak başlamıştır.
 2019 Sürdürülebilirlik Raporu
 
 
 

Engellere rağmen çalışmak

Türkiye'den bir başka en iyi uygulama örneği Hakan Sac Metal A.Ş.'nin insan kaynakları yöneticisi Ramazan Kocaman tarafından şirketin istihdam politikaları üzerine yapılan bir görüşme sonrasında sunulmuştur. Şirketin 165 çalışanının beşi engellidir. Bu çalışanlar için şirket, iç eğitim kursları, psikolojik danışmanlık hizmetleri ve engelsiz bir ortam sunmaktadır. Şirket engelli kişilerin çıkarlarını korumak için engellilerin uyumuna yönelik yönetici pozisyonu oluşturmuştur.

Ramazan Ulusoy (% 50 görme engelli), elektrik bölümü üniversite mezunudur ve Hakan Sac Metal A.Ş.’ de ki ilk yılından sonra kendini güvenini tekrar kazandığını belirtiyor ve aşağıdaki videoda başarı öyküsünü anlatıyor.

 
 
 İskoçya
 

Fortune Works/ENABLE Glasgow, Birleşik Krallık

Fortune Works, ENABLE Glasgow Şubesinin bir parçasıdır. Üyeleri tarafından yönetilen bir gönüllülük organizasyonu ve köklü bir yardım derneğidir. İskoçya'nın Glasgow şehrinde, zihinsel engelli 120 kişiye kadar hizmet vermektedir.  Kuruluş, engelli bireylerin erişebilecekleri hizmetlerde ve kariyer tercihlerinde eşit söz hakkına sahip bireyler olarak değerlendirilmelerini amaçlamaktadır. Fortune Works zihinsel engelli bireylere farklı istihdam fırsatları sunabilecek, işbaşı eğitim ve pratiğe dönük güvenli bir mesleki eğitim ortamı sağlamaktadır. Organizasyonun sağladığı istihdam hizmetleri, engelli bireylere, profesyonel beceriler edinebilecekleri ve istihdama dönük niteliklere ulaşacakları yiyecek üretimi, bahçivanlık, fabrikasyon malzeme üretimi gibi mesleki eğitim fırsatları sunmaktadır.

 
 
 Slovenya
 

OZARA İstihdam Merkezi / OZARA d.o.o.

Engelli kişilerin istihdamı alanında faaliyet gösteren Sloven şirketi OZARA d.o.o. Avrupa'da engellilerin istihdamı alanında çalışan ve tam teşekküllü bir ticari işletme statüsüne sahip az sayıdaki şirketten biridir. Merkez, engelli bireylerin ihtiyaçlarına bağlı olarak, temizlik, marangozluk, resim vb. gibi geniş meslek yelpazesinde istihdam olanakları ve çeşitli mesleklere yönelik profesyonel eğitimler dahil olmak üzere tam destek sunmaktadır. İstihdam edilen tüm engelli bireylere profesyonel bir rehber ekibi tarafından danışmanlık hizmeti verilmektedir. Halihazırda, farklı engellere sahip 17 kişi üretim tesislerinde istihdam edilmektedir.

 
 
 

DISEMEX projesi Erasmus + Programı: İnovasyon için İşbirliği ve İyi Uygulama Değişimi tarafından eş-finanse edilmiştir.
Daha fazla bilgi için size en yakın projeortağı ile iletişim kurun veya web sitemizi ziyaret edin: www.disemex.eu

DISEMEX konsorsiyum ortakları tarafından gönderildi.
Gelecekte bizden benzer e-postalar almamak için 
aboneliğinizi buradan düzenleyebilirsiniz

 
 

(C) INTAMT verilen e-posta adresinin doğrulanması ve bülteni almayı kabul etmeniz gerekiyor. Ek veriler toplanmaz veya isteğe bağlıdır. Veriler sadece bülten göndermek için kullanılacaktır. Haber bültenine kayıt olurken sağlanan veriler sadece sizin izniniz doğrultusunda işlenecektir (Art. 6 para. 1 lit. a DSGVO). Vermiş olduğunuz onayın iptal edilmesi her zaman mümkündür. Onayınızı iptal etmek için bize resmi olmayan bir e-posta gönderin veya bültendeki "Aboneliği iptal et" bağlantısını kullanarak abonelikten çıkın. Halihazırda yürütülen veri işleme operasyonlarının yasallığı, iptal işleminden etkilenmez.



 Okunma Sayısı : 1516         18 Temmuz 2020

Yorumlar

Yorum Yap

Adınız Soyadınız

Girilecek rakam : 809559

Lütfen yukarıdaki rakamları yazınız.